NAALIEN SUOJELU
SUOMEN UHANALAISIN NISÄKÄS TARVITSEE APUAMME
Viime vuosina Suomen alueella on liikkunut noin parikymmentä naalia. Sinnikkään suojelutyön ansiosta laji on lähes 30 vuoden jälkeen vihdoin onnistunut pesimään Suomessa, ja kesällä 2023 havaittiin kaksi onnistunutta naalin pesintää, joissa syntyi yhteensä ainakin 25 pentua.
Classic-jäätelö on lähtenyt mukaan suojelemaan maamme uhanalaisinta nisäkästä muun muassa huolehtimalla sen lisäruokinnasta ja tukemalla naalien pesimärauhaa. Olemme lahjoittaneet 50 000 € naalien suojelutyöhön.
TAVOITTEENA NAALIN PALUU
Tavoitteemme on palauttaa naali pysyvästi Suomen luontoon, sillä se on arvokas osa alkuperäistä lajistoamme. Monimuotoinen luonto taas on kaiken ihmisen hyvinvoinnin perusta. Suojelutoimien tarkoitus on auttaa naalia lisääntymään ja pärjäämään itsenäisesti, vaikka ilmastonmuutos uhkaakin tunturiluontoa vakavasti.
RAVINNON VARMISTAMINEN
Yhtenä suojelutoimenpiteenä naalin esiintymisalueille on viety koiranruoalla täytettyjä ruokinta-asemia. Ne on rakennettu niin, että naali pystyy niissä ruokailemaan, mutta kettu ei. Ruokintapisteille on asennettu myös kameroita, jotta naalihavaintoja pystytään seuraamaan entistäkin paremmin.
KETTUJEN KARKOITTAMINEN
Naalin suurimpia uhkia ovat ketut, jotka pyrkivät hakeutumaan samoille pesäpaikoille ja saman ravinnon pariin kuin naali. Ketut ovat myös uhka naalin poikasille. Pienikin määrä kettuja pystyy pitämään naalin poissa koko alueelta.
Ketun levittäytyminen naalin esiintymisalueelle johtuu monenlaisesta ihmisen vaikutuksesta, mutta jatkossa ilmaston lämpeneminen on yhä suurempi uhka naalin levinneisyydelle. Ilmaston lämpeneminen suosii kettuja, mikä kutistaa naalin potentiaalisia pesimisalueita.
JÄTTEIDEN MINIMOIMINEN
Retkeilijöiden jättämät jätteet ja kalastajien kalatähteet lisäävät ketun selviytymismahdollisuuksia luonnossa, mikä pienentää naalin elintilaa entisestään, joten kampanjointi jätteiden vähentämiseksi tuntureilla aloitetaan.
SEURANTA- JA SUOJELUTYÖ
Yhteispohjoismaista naalin seuranta- ja suojelutyötä on tehty jo vuosikymmeniä ja se on edistänyt naalien asemaa merkittävästi. Vuonna 2020 Suomessa perustettiin uudelleen naalityöryhmä tämän työn tueksi. Suomessa naalin suojelusta ja seurannasta vastaa Metsähallitus